Plot:
Utan nytt hjärta hade Gunnar inte funnits längre. Nu är det i stället hans arbete som plötsligt inte finns längre. Gunnar, 58 år och änkling, kommer helt av sig när han inte längre har ett fikarum att gå till. Han som är van att hugga i sitter nu bara hemma och har alldeles för mycket tid över.
Samtidigt börjar Gunnars nya hjärta att påverka honom på mystiska sätt. Saker i tillvaron ter sig annorlunda. Han börjar flörta med barnbarnet Connys dagsifröken och funderar på att köpa en motorcykel.
Trots beordrad vila, trots bannlysningen från arbetsplatsen, trots sorgen efter hustruns död och trots fack och försäkringskassor trotsar Gunnar tillvarons bistra regelverk. Han går tillbaka till sin gamla arbetsplats när byggbasen är väck och låtsas att han ska börja arbeta på nytt.

Omdöme:
En fantastisk bok, som griper tag om mig på ett oväntat kraftfullt sätt. Normalt brukar jag ha lite svårt för böcker utan egentlig handling, böcker som driver omkring. Därför lovade jag mig själv att sticka emellan med en “vanlig” roman om Gunnar skulle bli för tung. Det blev den aldrig!
Gunnar är en existentiell betraktelse över ensamheten hos den moderna människan och hennes behov att att betyda någonting. Huvudpersonen, Gunnars, analyser är dystra, men den vägs upp av Hanssons träffsäkra och humoristiskt underfundiga sammanfattningar.

“Det är underligt så lite man vet om vad det vill säga att vara en människa med tanke på att man faktiskt är en!”

“Jag har nytt hjärta. Tre veckor efter operationen fick jag min första frånstötning. Det blev ett himla liv som höll på att sluta med motsatsen.”