Som att komma hem…

Jag har haft lite otur med mina böcker i sommar. De har inte alltid varit det som jag hoppats på. Därför var det som att komma hem efter en lång vandring när jag började läsa 12e boken i Alexander McCall Smiths serie om Mma Ramotswe.

Mma Ramotswe är en botswansk kvinna som driver No. 1 Ladies detective agency i utkanten av Gaborone. Livet går sin gilla gång medan hon och hennes sekreterare. f’låt vice detektiv, Mma Makutsi engagerar sig i de ärenden deras klienter uppdrar dem med.

Är en av medhjälparna till JLB Matekoni, Mma Ramtoswes man, far till två tvillingar? Var det sin gamla vita skåpbil som Mma Ramtowse så fara förbi? Och vem skadar boskapen på en farm så grymt?

Fallen må förefalla naiva, men så är hela serien egentligen inte en samling kriminalromaner. De handlar istället om etik och mellanmänskliga relationer. McCall Smith är jurist inom etisk medicin och även om de filosofiska funderingarna är tydligare i andra serier, så finns grundströmningarna även här.

McCall Smiths styrka som författtare är att han lyckas återskapa en känsla av igenkännande utan att upprepa sig. Boken blir både ny och bekant. Att läsa dem var som att komma hem…