Äntligen en amerikan som fungerar…

Jag brukar vara lite skeptisk när det gäller att läsa amerikanska thrillerförfattare – ofta kan jag inte identifiera mig med vare sig berättarstil, handling eller den livsstil som ligger som fond till berättelsen.
När jag emellertid läste baksidestexten till Linwood Barclays “Uden et ord” blev jag ändå sugen att försöka igen.
Och det fungerade!

En morgon när den 14-åriga Cynthia vaknar efter att ha kommit hem sent, berusad och ha grälat med sina föräldrar är huset tomt. Ingen är hemma. Trots att det är tidigt på morgonen är det tyst, bilarna är borta, sängarna bäddade och en konstig öde stämning vilar över huset.
Cynthia pallrar sig iväg till skolan och hoppas träffa sin bror där. Det gör hon inte. Han är inte i skolan den dagen och när hon sedan kommer hem är huset lika öde som på morgonen. Var är hennes familj? Och varför har de övergett henne?

“Uden et ord” är en spännande historia med sympatiska personer som på ett logiskt om än oväntat sätt förklarar en mycket udda situation. Jag hade svårt att sluta läsa och är nyfiken på mer av Barclay…
Äntligen en amerikan som funegrar…