En lyckad premiär…

I katedralen i Turino förvaras Jesu liksvepning. Katedralen har under åren varit utsatt för en rad konstiga olyckshändelser och även inbrottsförsök. Finns det ett samband mellan liksvepningen och dessa händelser? Det tror kriminalkommisarie Marco Valoni…

Julia Navarro är spansk journalist. “Det stumme broderskab” är hennes första skönlitterära bok och den har vunnit internationell uppskattning. Men rätta. Som läsare får man dels följa den nutida polisens arbete med att utröna vad som händer i katedralen, dels följa liksvepningens historia från att den helat en spetälsk kung i forntiden tills att de båda handlingarna vävs samman till en.

Kategorimässigt tillhör boken den genré som Dan Brown – om inte skapat – så åtminstone utvecklat. Det finns en liten trend bland bokrecensenter att raljera genom att dissa konspirationsromaner. Jag tillhör inte den skaran. Jag läsder dem och står för att jag gillar dem. Det stumme broderskab är en tilltalande bok, möjligtvis lite lång i vissa avsnitt…