En bok att fundera över…

Isabel Dalhousie är redaktör för en filosofisk tidning, runt de 40 och bor i Edinburgh. En kväll på teatern ser hon en ung man falla ned från balkongen. För ett kort ögonblick möts deras blickar innan mannen slår i parketten. Han klarar inte fallet och Isabel blir mycket skakad av det hon sett.

Hon kan inte sluta att tänka på det hon skett – vad var det som hände egentligen? En olyckshändelse? Eller hade han hoppat? Eller blivit knuffad? Sakta börjar hon undersöka saken…

Första boken i Alexander McCall Smiths serie om Isabel Dalhousie är inte i första hand en kriminalroman, det är en filosofisk bok. Författaren ger här betydligt större utrymme för sina etisk-moraliska funderingar än i t.ex. böckerna om Mma Ramotswe. Handlingen i boken flyter sakta fram, personerna i den – inte minst Isabel själv – råkar ut för olika etiska dilemman, som McCall Smith låter huvudfiguren grubbla över. Mycket filosofi blir det, vilket passade mig bra just nu. Ämnet intresserar mig och tankegångarna ger mig en ny dimension.
Jag tror att McCall Smith givit mig en ny vän… 🙂